همزمان با توسعه فعالیتهای اقتصادی- صنعتی جوامع بشری و بروز مسائل زیست محیطی، ارائه راهکارهای بهینه در راسـتای جلوگیری یا محدود شدن تبعات ناشی از مسائل مذکور برای دستیابی به توسعه پایدار در دستور کار دست اندرکاران و مسـئولین قـرار گرفته است.
یکی از موارد بسیار مهم مطرح، آبرسانی و تصفیه فاضلاب در چارچوب مدیریت بهینه استحصال و مصرف آب است. اجرا و راهبرد صحیح آبرسانی به روستاها و همچنین جمع آوری و تصفیه فاضلاب از جمله فعالیتهای مهم و کارآمد است که از تاثیر بسـزایی بـر اهـداف فوق برخوردار است. بهرهبرداری، نگهداری، تعمیرات، بازسازی و نوسازی شبکههای آب و فاضـلاب روستایی نیازمنـد فعالیتهـای گسـترده مـدیریتی و مهندسی است که برنامه ریزی هدفمند فعالیتها با استفاده از کارآمدترین روشها را الزامی میکند.
عمده مسئولیت حوزه بهرهبرداری از تاسیسات آب و فاضلاب روستایی، بر دوش اداره نگهداری و بهرهبرداری از تاسیسات آب و فاضلاب روستایی استان اصفهان قرار دارد و این اداره در سال ۹۷ موفق به کسب رتبه نخست صنعت آب و فاضلاب کشور در حوزه فرآیندهای مدیریت بهرهبرداری «راهبری، اپراتوری و نگهداشت تاسیسات بخش آب» شد.
در همین راستا بهرام یزدی، رییس اداره نگهداری و بهرهبرداری از تاسیسات آب و فاضلاب روستایی اصفهان در خصوص روستاهای تحت پوشش این اداره اظهار داشت: ۹۹۰ روستای استان اصفهان با ۵۳۲ هزار نفر جمعیت تحت پوشش قرار گرفته اند که طبق قانون، آبرسانی و تصفیه بهداشتی فاضلاب روستاهای بالای ۲۰خانوار در دستور کار قرار دارد. همچنین با وجود اینکه این شرکت نسبت به روستاهایی که تحت پوشش نیستند مسئولیتی ندارد ولی در بحث گندزدایی، کنترل کیفیت و بهداشت آب این روستاها نیز تلاش میکند.
یزدی با بیان اینکه رسالت این حوزه بسیار حساس و خطیر است ادامه داد: نظارت بر اجرای دستورالعملهای صادره در مورد بهرهبرداری بهداشتی از تصفیه خانه و تاسیسات آب و فاضلاب و بهینه سازی آنها با رعایت استانداردهای مربوطه ، نظارت بر روند تامین، انتقال و توزیع آب و رسیدگی به شکایات مشترکین در خصوص نحوه توزیع آب ، نظارت و کنترل عملیات نگهداری و تعمیرات در مجموعه تاسیسات آبرسانی، ایستگاههای پمپاژ، تصفیه خانههای آب و خطوط انتقال و شبکههای توزیع آب، برنامهریزی برای نوسازی شبکههای توزیع آب فرسوده، اصلاح انشعابات ریزشی، پایش و کنترل وضعیت تامین آب به ویژه میزان آبدهی چاههای در مدار، پیگیری در تجهیز واحد حوادث و اتفاقات و مکانیزه کردن سیستم به صورت نرم افزاری در جهت تجزیه و تحلیل حوادث اضطراری،اجرای صحیح و به موقع سرویس ، نگهداری و تعمیرات تاسیسات فاضلاب جهت به کارگیری آنها در عملیات بهرهبرداری و شرایط اضطراری و تهیه و اجرای برنامه تعمیر و نگهداری پیشگیرانه (PM) را میتوان از مسئولیتهای این اداره دانست.
رییس اداره نگهداری و بهرهبرداری از تاسیسات آب و فاضلاب روستایی اصفهان در مورد تاسیسات این حوزه بیان کرد: کل تاسیساتی که در اختیار این مرکز است شامل ایستگاههای پمپاژ ، خطوط انتقال، شبکههای توزیع، انشعابات آب و فاضلاب ، تصفیه خانهها و منابع تامین که شامل چاه چشمه و قنات و … تحت نگهداری این مجموعه است. وی در خصوص حفظ و نگهداری این تاسیسات تصریح کرد: طی سالهای گذشته تعمیرات در مواقع اضطراری و فوری انجام میشد ولی اکنون با توجه به نگهداشت برنامه ای و تعمیرات پیشگیرانه بر اساس برنامه زمانبندی شده، تجهیزات مورد بازدید، بازرسی و سرویس قرار میگیرند تا در روند آبرسانی به مشترکین شرکت اختلالی ایجاد نشود. زیرا برای هر چه بهتر انجام دادن آبرسانی و دفع بهداشتی فاضلاب ، تاسیسات باید همیشه در مدار باشند. در این راستا در سال ۹۷ با انجام ۸۱۲ مورد نگهداشت برنامه ای و سرویس تجهیزات چاهها، ۳۰۰ مورد نگهداشت برنامه ای ایستگاههای پمپاژ و ۸ مورد سرویس تصفیهخانهها در راستای مدیریت داراییهای فیزیکی و تعمیرات پیشگیرانه اقدامات شایستهای را به عمل آورده است. یزدی، رفع سریع حوادث و اتفاقات را از خدمات این حوزه دانسته و اعلام کرد: در سال ۹۷ به ۲۱ هزار حادثه در خطوط انتقال، شبکههای توزیع و انشعابات آب شرب و با متوسط زمان دو و نیم ساعت رسیدگی شده است به گونهای که شاخص حوادث شبکه با انجام اقدامات اصلاح و بازسازی و مدیریت فشار شبکهها از ۲٫۱ در سال ۹۶ به ۱٫۹ در سال ۹۷ کاهش پیدا کرده است.